Undersökning
Open Search & Language Switcher

Haglöf Sweden tillverkar och erbjuder marknadens största sortiment av tillväxtborrar.

Borer550x840

Tillväxtborrar Haglöf Sweden®

Core550x840

Haglöf Sweden tillverkar ett hundratal olika borrvarianter, alla anpassade för användarens behov, för olika trädstorlekar och typer av trä och virke.

Samtliga Haglöfs borrar kännetecknas av sin höga kvalitet i material och utförande i svenskt stål. Borrpiporna är belagda för minskad friktion. Utdragaren är tillverkad i rostfritt stål, har exklusiv tandning på spetsen för extra bra grepp och suverän passform i Haglöfs borrpipor. Handtaget har plastöverdrag i klarblå färg för god synbarhet och bra grepp.

Med det största urvalet av storlekar och modeller på marknaden är Haglöfsborren världens mest använda tillväxtborr.

  

Borrskär

Threed320x230

Haglöfs tillväxtborrar tillverkas i 2-skär eller 3-skär.

Våra 2-skärsborrar används och föredras ofta för arbete i hårda trädslag. En borr med två skär penetrerar träet något långsammare vilket gör att friktion och tryck på materialet i borren minskar. Eftersom tillväxtborrar är precisionsinstrument är detta viktigt för att borren ska hålla. 

3-skärsborrar är vanligast och kan användas i de flesta trädslag. Borrningen går något snabbare med en borr med tre skär.

 

Kärndiameter

borrercore

core core core core
4,3 mm/0.169" 5,15 mm/0.20" 10 mm/0.39" 12 mm/0.48"

 

Längder

bitt

Haglöf Sweden tillverkar borrlängder från 100 mm upp till 1000 mm (standard). Speciallängder kan också förekomma. 

pdf Haglöf Sweden tillväxtborrar produktblad (727 KB)


Tillväxtborren används inom skogsbruket för att bestämma ålder och tillväxt hos levande träd. Inom dendrokronologi används borren för att ta borrkärnor, inte bara ur träd, utan också från timmerhus och övriga träkonstruktioner som ska åldersbestämmas. Bredd, densitet och innehåll av olika grundämnen mäts i varje årsring, och jämförs med en referensserie. Mycket noggranna dateringar kan göras på dessa träföremål, som vilket år ett träd har avverkats, dött eller påverkats av händelser i närmiljön.

Tillväxtborren uppstod, som så många andra nydanande upptäckter, mer eller mindre av en slump. Borren ursprung kan spåras till slutet av 1800-talet, där en tysk professor presenterade en finurlig lösning att användas för det växande industriella skogsbruket. Idén och produkten hade han dessförinnan hämtat från en helt annan bransch: en ihålig borr för att ta stickprov i ost.

Tillväxtborren vidareutvecklades av skickliga företagare och yrkesmän från Kråkberg i Mora, Dalarna. Anders Krång Mattson, Jannes Mattson-Djos, Johannes Beus, Johannes Mattson-Djos, Hans Mattson-Djos och Anders Mattson Jr är några av många prominenta namn.

Moraföretagen Mattsons Mekaniska Verkstads AB, Firma Skogsinstrument, Beus & Mattson AB och Haglöfs Mekaniska AB var i nära hundra år världsledande tillverkare av tillväxtborrar. Under 1980-talet avvecklades dessa företags verksamheter i Mora, medan Haglöfs under samma period som arvtagare till Haglöfs Mekaniska AB startade i Sollefteå, Ångermanland och senare i närliggande Långsele. Företagsnamnet som först var Ing.firma I. Haglöf AB byttes till Haglöf Sweden AB under 1990-talet. Se t ex www.skogsmuseum.w.se för att veta mer om framväxten av vårt svenska skogsbruk och om tillväxtborrar.

1937 grundade A. E. Douglass, den moderna dendrokronologins vetenskapliga fader, the Laboratory of Tree-Ring Research i Arizona, USA. Tree-Ring Lab (fritt översatt ”Årsringslaboratoriet”), är idag det erkänt viktigaste centrat för forskning inom trädkärnor och årsringar i världen. Ett av dendrokronologins viktigaste redskap är tillväxtborren.

I Tree Ring Laboratorys byggnad på University of Arizona verkar ca 150 forskare. Laboratoriet besöks årligen av fler än 2000 forskare och vetenskapsmän från hela världen. Ingvar Haglöf, tidigare VD av Haglöf Sweden, förärades vid ett besök på labbet i maj 2013 en unik tavla med en sektion av ett 3500 år gammalt Bristlecone Pine-träd med årsringarna tydligt synliga. Haglöf Sweden donerade i sin tur en specialgjord tavla till Tree Ring Laboratory vi invigningen av de nyrustade lokalerna. Tavlan innehåller flera antika tillväxtborrar och berättar lite om den industriella historien bakom produkten.

Varför välja en tillväxtborr från Haglöf Sweden?

  • Erfarenhet och kunnande i tillverkning
  • Egen produktion och utvecklingskapacitet
  • Stort sortiment
  • Snabba leveranser
  • Problemlösning och support nära dig
  • Ständig förbättring och kvalitetstänk i minsta detalj

Under början av 1990-talet köpte Haglöf Sweden det anrika varumärket Mattson tillväxtborrar med lager och produktionsmaskineri. Produkten hade under några år fört en tynande tillvaro, men förtjänade att utvecklas. Användare av Mattsonborrar fanns och finns över hela världen och efterfrågan är stadig på såväl kompletta borrar som reservdelar – borrpipor och utdragare. Mattsonborren är genuin och med genomgående hög kvalitet. Handtag och utdragare på en Mattsonborr känns igen på detaljer i mässing, och borrpipan i stål har normalt ingen beläggning. Mattsonborrarna finns också i några udda storlekar, t ex med särskilt smal kärndiameter på 3.5mm och den klassiska ”nr 905”, en 500 mm lång och extra kraftig borr. Läs mer om Mattson tillväxborr i produktbladet.

pdf Mattson tillväxtborr produktblad (406 KB)


2010 anslöt sig det klassiska varumärket Djos och cirkeln kan sägas vara sluten. Djos-borren har orange-färgade handtag och borrpipans spets har en särskild backgänga som föredras av vissa användare och anses vara enklare att backa ur träet. Djos-borrarna tillverkas i ett urval längder och med kärndiameter 5.15mm i 3-skär. Se separat produktblad för mer information.

pdf Djos tillväxtborr produktblad (268 KB)